top of page
Writer's pictureאסנת ואתורי

תחקיר הגנים: 'ההפתעה היחידה מממצאי התחקיר היא ההודעה שהפיצו הפעוטונים ותגובות ההורים'

הממצאים שחשף תחקיר הגנים של ידיעות אחרונות לא הפתיעו את יו"ר הורות בזכות אסנת ואתורי. מה שהטריד אותה באמת היו ההודעות שהפיצו בעלי הפעוטונים, והתגובות המופתעות של ההורים


פורסם ב-ONLIFE ב-12.8.19 - לקריאת הכתבה המקורית - לחצו כאן




ביום שישי האחרון התפרסם בידיעות אחרונות "התחקיר שכל הורה חייב לקרוא". העיתון שלח תחקירניות לעבוד כסייעות בגנים לא מפוקחים והציף תמונת מצב מדאיגה - התחקירניות התקבלו לעבודה בגני הילדים בלי ניסיון או בדיקת רקע, והמציאות שתיארו הייתה אלימה וכללה סייעות שמעשנות ליד פעוטות ומותירות אותם לבכות שעות. מאז פרסום התחקיר הרשת סוערת, אבל אני רק שואלת: ממה בדיוק הופתעתם?


ההפתעה היחידה שלי מממצאי התחקיר היא התגובות המופתעות. כל מי שמגדל ילדים במדינה הזאת לא צריך להיות מופתע, וחמור אם הוא עדיין לא מודע לבעיות שקיימות במסגרות לגילאי לידה עד שלוש. על אחת כמה וכמה מאז מותה של יסמין וינטה ז"ל, שמותה כבר הוכיח לצערנו שהילדים שלנו בסיכון מתמיד. התחקירניות המדהימות, שעשו עבודה נפלאה, הבינו די מהר שהן הגיעו לאושש את מה שכולנו כבר ידענו: "הילדים שלנו נמצאים בשטח הפקר". אבל בזמן שההורים שנחשפים לעוד ועוד פרשיות מזעזעות מבועתים מפחד, עולם כמנהגו נוהג, ו"מטפלות" כמו ציפי דוד וכוכבית היצ'קלמז, שנעצרו בחשד להתעללות בפעוטות וקיימות נגדן ראיות ברורות, ממשיכות ליהנות מעונשים מגוחכים ונשלחות למאסר בית. אז מה הפלא שאין שום הרתעה?

בזמן העבודה על התחקיר, בקבוצות הוואטסאפ הסגורות של בעלי הפעוטונים רצה הודעה וזו לשונה: "נא להיות יותר זהירים בתקופה הזאת. כל עובד/ת חדשה יכולה להיות *תחקירנית*. הם מחפשים לצלוב את הגנים בתקשורת, כמובן אלימות אבל לא רק, האם נעשה ראיון עבודה בצורה נכונה או שמקבלים כל אחד ומידית, שפת הדיבור בגן, מה נותנים לאוכל ואיזה כמות, מספר אנשי הצוות, כיצד מאכילים את הילדים, כמה אנשים בחצר, האם עבר הצוות קורס עזרה ראשונה. והם יורדים לפרטים הכי קטנים. *היזהרו* מעובדים/עובדות חדשות שמגיעות אליכן".

אנשים מהתחום פחדו מהתחקיר – אבל האם זה לא לגיטימי לבדוק כל אחת מהסוגיות שההודעה הזו מזהירה מפניה? למה צריך לחכות לתחקירנית שתבדוק את זה? הדברים האלו אמורים להיבדק בשגרה וכל בעל/ת פעוטון צריכים לוודא שכל אלו פועלים כשורה, אין סיבה שלא.


הילדים סובלים והממשלה מקצצת

ועל אף הפרסומים הקשים, אשר הוציאו רק לפני חודש 60 אלף הורים לרחובות במחאה ענקית לנוכח המציאות העגומה, אין עדיין התייחסות מצד הממשלה. הקריאה שלנו, ההורים, לבנות תוכנית חירום לאומית שתבטיח את שלומם וביטחונם של הילדים באופן מידי, לא זכתה לכל התייחסות. למעשה ההיפך הוא הנכון, בשבוע שעבר ראש הממשלה אישר קיצוץ ענק בהיקף של 32 מיליון שקלים(!) מאגף מעונות היום. ואפילו עוד לא התחלנו לדבר על העובדה שמבין מדינות ה-OECD שאנחנו מאוד אוהבים להשוות עצמנו אליהם, במדינת ישראל הורים משלמים הכי הרבה כסף על חינוך בגילאי לידה עד 3. חבל שזה עולה לנו כל כך הרבה אבל אנחנו עדיין לא זוכים למסגרות חינוך איכותיות יותר.

היעדר פיקוח, היעדר ענישה מחמירה, ואוזלת היד של המערכת יוצרים תסכול רב לא רק בקרב ההורים אלא גם בקרב מטפלות טובות ואיכותיות שעובדות שנים במקצוע ומרגישות נרדפות ומושפלות, והמתח והתסכול משני הצדדים הולך וגובר. אבל חשוב שנזכור, ההורים והמטפלות הטובות לא נמצאים בשני צידי המתרס, אני רוצה להאמין שכולנו באותו צד, הצד של הילדים.

הילדים שלנו לא נולדים בני שלוש. יתרה מכך, מחקרים מוכיחים שאלו השנים הקריטיות בהתפתחות האדם, והפעוט ראוי למסגרת חינוכית חמה ובטוחה. לנוכח הקיצוצים הצפויים ולאור העובדה שהמדינה לא הולכת לבנות אלפי מעונות חדשים, ובשנים הקרובות המסגרות הפרטיות עדיין יעניקו מענה לרובם המכריע של הפעוטות בישראל, חייבים להמשיך ולקבוע תנאי סף בסיסיים לפתיחת מסגרות, להעניק הכשרות וכלים לאנשי המקצוע, ולצד זה להחמיר בענישה כלפי אלו הפוגעים בפעוטות ושמו הטוב של הענף כולו. עד שזה יקרה, אותי שום דבר כבר לא יפתיע.



コメント


bottom of page